Lato to doskonały czas na filmowe wieczory i balkonowe spotkania ze znajomymi. Wcale nie trzeba dużych nakładów czasu i pieniędzy, by okrasić takie spotkania smacznymi przekąskami. Tym razem Waszej uwadze polecamy domowe wersje popularnych dipów do warzyw i nachosów, tym razem jednak – w wersji wegańskiej. Poznajcie więc naszą trójkolorową paletę wegańskich dipów!

Żółty: wegański dip serowy

Składniki: 

  • 1 szklanka orzechów z nerkowca
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli (można do smaku dodać więcej)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Nerkowce płuczemy dokładnie pod gorącą wodą, odstawiamy do osuszenia. Wkładamy wszystkie składniki do naczynia blendera i mielimy (najlepiej krótko i mocno).

Pomarańczowo-czerwony: wegańska salsa

Składniki:

  • 1 kostka tofu (najlepiej wędzonego lub w dowolnych przyprawach)
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej papryka
  • ok. 3-4 łodyżek selera naciowego
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 łyżka oleju
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (choć można dopasować do swoich upodobań smakowych)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (również można dopasować)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tofu kruszymy w dłoniach lub kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia blendera. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do tofu. Dodajemy olej, czosnek i przyprawy. Blendujemy na lekko grudkowatą masę (zwłaszcza seler będzie przyjemnie chrupał z nachosami).

Zielony: guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • spora garść owoców granatu
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki (można oczywiście zastąpić cytryną)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: bardzo drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Tutaj już nie potrzeba blendera, wystarczy rozgnieść awokado widelcem, dodać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dosypujemy ziarna granatu i (opcjonalnie) drobniutko posiekaną pietruszkę. Gotowe!

Smacznego!