Cynk to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne znaczenie ma w zachowaniu mocnej odporności, zdrowych włosów i paznokci, a także chroni przed stresem oksydacyjnym. W jakich produktach znajduje się cynk? Jaka jest przyswajalność cynku przez organizm?

Właściwości cynku

Cynk dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Ze względu na to, że cynk reguluje stężenie witaminy A wspiera prawidłowe gojenie ran i wspomaga leczenie trądziku. Ponadto cynk wpływa pozytywnie na kości i wspomaga leczenie reumatyzmu. Oprócz tego, jest niezbędny do utrzymania prawidłowej odporności i wspiera pracę układu krążenia, dzięki czemu utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i zapobiega żylakom.

Zapotrzebowanie cynku

Zapotrzebowanie na cynk zależy od wieku i płci. U niemowląt dzienna dawka cynku powinna wynosić  2 mg. Dzieci od 1. do 9. roku życia powinny przyjmować 3-5 mg cynku dziennie. Dawka cynku dla dziewcząt między 10. a 18. rokiem życia powinna wahać się między 8-9 mg cynku, a dla chłopców od 8 do 11 mg. Dorośli mężczyźni powinni przyjmować 11 mg cynku, natomiast u kobiet zapotrzebowanie na cynk wzrasta w czasie ciąży (11-12 mg) i podczas karmienia piersią (12-13 mg).

W czym występuje cynk?

Bogatymi źródłami cynku są produkty odzwierzęce, czyli mięso, podroby, ryby, ostrygi, jaja i nabiał. Białko zwierzęce ułatwia wchłanianie cynku, dzięki czemu cynk zawarty w mięsie jest najłatwiej przyswajany przez organizm. Wegetarianie i weganie, aby nie mieć problemów związanych z niedoborem cynku powinni zatem uwzględnić w swojej diecie boczniaki, grzyby shiitake, tofu, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, orzechy i kakao.

Przyswajalność cynku

Przyswajalność cynku zawartego w pożywieniu waha się między 20-40%. Chcąc zapewnić sobie prawidłową dawkę cynku z pożywienia należy zwrócić uwagę na to, z czym się łączy produkty bogate w cynk. Niektóre składniki zmniejszają wchłanianie cynku. Są to np.: fityniany zawarte w ziarnach zbóż i nasionach roślin strączkowych. Aby zmniejszyć negatywne działanie  kwasu fitynowego wystarczy moczyć nasiona strączkowe przez kilka godzin w wodzie. Przyswajanie cynku może również ograniczać tanina, która jest zawarta w kawie i herbacie.

Aby mieć pewność, że przyjmujemy odpowiednią ilość cynku, lub w wypadku jego niedoboru, warto sięgnąć po suplementy z cynkiem. Cynk Pikolinian Pharmasis zawiera dawkę cynku odpowiednią dla osoby dorosłej.