Ciecierzyca jest popularna zwłaszcza wśród osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską. I nic dziwnego, jest bowiem niezwykle bogatym źródłem biała. A do tego zawiera m.in. dużo żelaza potasu, wapnia, błonnika oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do swojej diety, także tej włączającej mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak najlepiej jeść ciecierzycę? Oto 3 pomysły na proste dania z ciecierzycą.

1. Potrawka z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 średniego brokułu
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
  • ryż lub dowolna kasza do serwowania

Wykonanie:

Na patelni garnkowej rozgrzewamy oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy z początku powyższej listy: curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, cynamon, chili, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc w ten sposób aromatyczną pastę. Następnie wrzucamy odsączoną, przepłukaną ciecierzycę i mieszamy. Wlewamy całe mleko kokosowe. W międzyczasie myjemy pozostałe warzywa, cukinię kroimy w drobną kostkę (nie ma potrzeby jej obierać), brokuł dzielimy na drobne różyczki. Cukinie i brokuł wrzucamy na patelnię. Wszystko intensywnie mieszamy, następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. To danie z ciecierzycy możemy jeść z ryżem, dowolną kaszą czy po prostu z pieczywem.

2. Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

  • 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • ok. 1 l bulionu z warzyw
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na dnie garnka rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulkę. Smażymy aż do zarumienienia. Obieramy i kroimy ziemniaka oraz pietruszkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i zalewamy warzywnym bulionem. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut (aż do zmięknięcia warzyw). Zupę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. To danie z ciecierzycy lubi dodatki: pieczone pomidorki koktajlowe, prażone pestki dyni, prażony sezam, kolendrę lub pietruszkę, płatki czili, płatki drożdżowe nieaktywne i inne. Smacznego!

3. Pasta z ciecierzycy i bobu

Składniki:

  • 200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • ok. 200–250g mrożonego bobu (w sezonie na bób najlepiej oczywiście użyć świeżego)
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżych listków mięty
  • sok z 1 cytryny (lub limonki)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Bób wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy około 8–10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Ciecierzycę odsączamy na sitku i delikatnie przepłukujemy. Ciecierzycę, bób i pozostałe składniki wrzucamy do naczynia blendera i rozdrabniamy na gładką masę. W razie konieczności dolewamy odrobinę przegotowanej wody i ponownie krótko blendujemy. Taką pastę możesz jeść na kanapkach, z jajkami, a nawet z makaronem jako pesto.

Które z naszych dań z ciecierzycy najbardziej przypadło Ci do gustu?