W sezonie wzmożonej zachorowalności ważna jest odpowiednia dieta, bogata w produkty naturalnie wspierające naszą odporność. Komponowanie codziennego menu – zwłaszcza w pełnym bieganiny okresie przedświątecznym – może być zadaniem ponad nasze siły. Doskonałym sposobem na szybkie uzupełnienie diety w odżywcze, wzmacniające organizm składniki jest przygotowanie zdrowych napojów: naparów, herbat czy koktajli. Takie napoje na odporność to pyszny i szybki zastrzyk zdrowia dla osłabionego zimą organizmu.

Co pić na wzmocnienie organizmu? Lista najlepszych składników

Tak naprawdę w dużej mierze od Ciebie zależy, po jaką formę napoju na oporność sięgniesz. Wszystkie są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli jesteś miłośniczką bursztynowych i aromatycznych herbatek, to nic prostszego jak nieco je ulepszyć, wrzucając do naparu odpowiednio dobrane dodatki. Jeśli z kolei uwielbiasz konsystencję i orzeźwiający charakter porannych koktajli – to warto po prostu popracować nad ich składem, włączając produkty wspomagające układ odpornościowy. Na liście produktów doskonale wzmacniających odporność znajdują się m.in.: 

  • Imbir – to popularny dodatek do zimowych herbat (i nic dziwnego!), zawiera bowiem m.in. fosfor, magnez i potas, a do tego wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne (głównie za sprawą obecności w jego składzie gingeroli i shogaoli). Najlepiej sięgać po świeży imbir, gdyż ten wykazuje się większą skutecznością niż jego suszona postać; imbiru nie powinny stosować osoby cierpiące na cukrzycę oraz zmagające się z nadciśnieniem tętniczym (imbir wchodzi też w niepożądane reakcje z lekami stosowanymi w leczeniu tych schorzeń), nie zaleca się ponadto łączenia imbiru z czosnkiem, żeń-szeniem i miłorzębem japońskim (może to zakłócać krzepnięcie krwi).
  • Miód –  oczywiście jego właściwości różnicują się w zależności od źródła, z którego powstał (tj. rośliny, która dostarczyła nektar lub spadź), za wsparcie układu odpornościowego odpowiadają m.in. zawarte w składzie miodu endotoksyny, kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Co ważne, kiedy dopadnie nas już infekcja dobrze jest stosować miód w początkowych etapach choroby, gdyż – jak udowodniono – właśnie wtedy daje on najlepsze efekty lecznicze. Miód sprawdzi się co więcej w przypadków zapaleń gardła i migdałków. UWAGA: nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1. roku życia. Innym, cennym dla układu immunologicznego surowcem wytwarzanym przez pszczoły jest propolis.
  • Natka pietruszki – jest bogata w witaminę C, stanowi co więcej bogate – a często niedoceniane – źródło żelaza.
  • Jabłka (zwłaszcza kwaśne) – to kolejne bogate źródło witaminy C. Jabłka do tego zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit, co z kolei przekłada się na sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego.
  • Sok malinowy – maliny wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz napotne, a do tego mieszczą w sobie prawdziwe bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6, składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez, a także kwasów fenolowych, flawonów czy tanin. 
  • Jagody goji – zawierają dużo witaminy C, A, E, witamin z grupy B, dużo błonnika, a także ważnych dla pracy układu odpornościowego limfocytów.
  • Szpinak – mieści w sobie witaminy C, K, E, witaminy z grupy B, moc antyoksydantów oraz oczyszczający organizm chlorofil. To także bogate źródło błonnika, który – stabilizując mikroflorę jelit – przyczynia się do zachowania odporności.
  • Cytrusy (pomarańcza, grejpfrut, limonka, cytryna, pomelo, mandarynki) są wspaniałym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B6, B6), minerałów (wapń, magnez, cynk, selen), olejków eterycznych i flawonoidów.
  • Jarmuż – zawiera mnóstwo dobrych składników: przede wszystkim ważną dla pracy układu odpornościowego witaminę C, błonnik, wapń, potas, antyoksydanty. Jest też łagodniejszy w smaku niż szpinak i może być stosowany zamiast niego w zielonych koktajlach.
  • Aronia – owoce aronii – za sprawą polifenoli: m.in. kwasów fenolowych i flawonoidów oraz pakietu witamin: A, B, C, E – stanowią wartościowy leczniczo produkt, działają przeciwzapalnie, antywirusowo i antybakteryjnie.
  • Czarny bez – podobnie jak aronia czarny bez mieści w swoim składzie moc flawonoidów, a do tego także sole mineralne. Jest doskonałym środkiem napotnym oraz pomaga zwalczać gorączkę.
  • Marchewka – wspiera odporność dzięki zawartości witaminy C oraz beta karotenu.
  • Zioła: rumianek, nagietek, lawenda, szałwia – to zioła znane ze swoich właściwości wspierających układ odpornościowy, działają antyseptycznie i napotnie. Można pić zaparzone z nich napary (np. z dodatkiem cytryny, miodu czy imbiru), albo dodawać je w postaci suszonej do owocowo-warzywny koktajli. 

 

Koktajl na odporność – parę pomysłów

 

Z listy powyższych produktów możesz dowolnie miksować koktajle – zgodnie z humorem, dostępnością składników w domu czy własnymi upodobaniami smakowymi. Poniżej podrzucamy parę pomysłów: 

 

Koktajl zielony

  • 3 duże liście jarmużu (możesz zastąpić dwoma garściami świeżych liści szpinaku)
  • mały pęczek pietruszki
  • sok z połowy limonki
  • szklanka przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

Jarmuż (lub szpinak) oraz pietruszkę strzępimy w rękach, wrzucamy do naczynia blendera, wyciskamy sok z limonki i zalewamy wodą. Całość blendujemy krótko i na wysokich obrotach. Pijemy zaraz po przygotowaniu.  

 

Koktajl różowy 

  • pół szklanki aronii
  • dwie garści malin
  • 1 banan
  • łyżka miodu

Aronię, maliny oraz pokrojony w grube plastry banan wrzucamy do naczynia blendera, dodajemy miodu. Jeśli lubimy mniej gęste koktajle, dolewamy pół szklanki wody o temperaturze pokojowej. Blendujemy i spożywamy na świeżo.

 

Źródła:

P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek,  Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Kosmetyczna” 2017, nr 2, s. 115–121. 

E. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Z. Chęcińska-Maciejewska, Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 4, s. 297–307.