Czosnek, miód i syrop z cebuli są niewątpliwie najbardziej znanymi domowymi lekarstwami na przeziębienie i grypę. Czy babcine sposoby mają medyczne uzasadnienie, czy też są jedynie tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie?

Czosnek

Czosnek jest bez wątpienia jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Podkreśla smak mięsa, ryb, zup, sosów i sałatek. Ponadto stanowi naturalny konserwant zapobiegający procesom psucia się żywności. Od wieków gości także w domowych apteczkach, pełniąc funkcję antybiotyku i suplementu wspomagającego odporność. Na temat zdrowotnych właściwości czosnku przeprowadzono wiele badań naukowych. Dowiodły one, że zawarte w nim związki siarkowe odpowiadają za działanie:

  • przeciwgrzbicze
  • antybakteryjne
  • przeciwwirusowe

Jeżeli chcesz się uchronić od jesienno-zimowej infekcji, zaprzyjaźnij się z ząbkami czosnku!

Masło czosnkowe

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty i smaczny pomysł na przemycenie do swojego jadłospisu dodatkowej porcji zdrowia: Do miękkiego masła wciśnij 2 ząbki czosnku i dodaj sól. Całość mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Masło czosnkowe wyśmienicie smakuje na razowych grzankach.

Cebula

Każdy z nas w dzieciństwie z pewnością miał wątpliwą przyjemność pić syrop z cebuli. Pewnie zastawiasz się, czy oprócz nienajlepszego smaku, posiada on także właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie? Dobra wiadomość! Naukowcy potwierdzili, że cebula pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Warzywo to zawiera cały szereg witamin i mikroelementów, które nie tylko wpierają profilaktykę przeziębienia i grypy, ale także… leczą kaca!

Miód

Miód jest dobry na wszystko - nie tylko na serce! Od dawna wiadomo, że łyżka miodu do herbaty nie tylko wzbogaca jej smak, ale także wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła i podrażnienia błon śluzowych. Sklepowe półki aż uginają się od różnorodnych rodzajów miodu. Który z nich zatem wybrać? Przede wszystkim naturalny!  Nie wszystkie produkty nazywane „miodem” pochodzą od pszczół. W sklepie znajdziesz miody sztuczne, które prócz konsystencji i smaku, nie mają nic wspólnego z miodami naturalnymi. Czytaj uważnie etykiety! Nasza rada: Jeżeli czujesz, że dopada Cię przeziębienie lub grypa, sięgnij po:

Syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny

To połączenie czterech naturalnych składników jest najsilniejszym domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Jak przygotować syrop?

Składniki:

  • sok z cytryny
  • miód lipowy
  • czosnek
  • cebula

Sposób przygotowania: Cebulę należy pokrój na cztery części i umieścić w słoiczku, następnie dodaj do niej 2 łyżeczki miodu lipowego, sok z jednej cytryny oraz czosnek podzielony na 7 równych części. Całość odstaw na 24 godziny. Dla wzmocnienia odporności w sezonie jesienno-zimowym zaleca się przyjmować po jednej łyżeczce syropu co 2-3 godziny przez 7 dni.