Początek kalendarzowej jesieni już za nami, więc czas skorzystać z sezonu na dynię, która jest bardzo wartościowym warzywem zawierająca mnóstwo witamin i minerałów, m.in. cynku. Ponadto dynia jest niskokaloryczna, więc jest świetna do przygotowania posiłków dietetycznych. Poniżej znajdziesz 5 łatwych i zdrowych przepisów na dania z dyni:

1. Zupa-krem

Krem z dyni to idealna propozycja dla zabieganych, ponieważ przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu.

Składniki:
- 1 średnia dynia (ok. 2 kg)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cynamon  
Przygotowanie: Dynię należy obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kawałki. Ziemniaki, cebulę i marchewki obrać i pokroić. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5l wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed końcem gotowania dodać kawałek imbiru. Następnie zmiksować zupę na jednolity krem.

2. Sałatka dyniowa

Bardzo zdrowa, ale jednocześnie pyszna propozycja dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Składniki:

- kawałek dyni, ok. 250 g (najlepiej odmiany o ciemnopomarańczowym miąższu)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z 1 dużej cytryny

Przygotowanie: Dynię i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, jabłko kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko łączymy, dodajemy olej i mieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i sezam, a kiedy się lekko zarumienią dodajemy do sałatki.

3. Pierożki dyniowe

Tradycyjne pierogi już Ci się znudziły? Koniecznie wypróbuj tych dyniowych! Jest to świetna propozycja na urozmaicenie obiadu.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli

Farsz:
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅛ łyżeczki chili
- szczypta cynamonu
- olej roślinny
- 4 szklanki pokrojonych liści jarmużu/ 250 g
- 2 szklanki purée dyniowego
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- sól i czarny pieprz
- do podania: podsmażona cebulka lub świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Na dnie patelni rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy w kostkę, dodajemy do gorącego oleju i smażymy przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i smażyć na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty. Dodajemy jarmuż i smażymy przez kolejne 5 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Następnie przekładamy wszystkie składniki do dużej miski, dodajemy purée z dyni i krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia.

 4. Pasztet z dyni

Poniżej przepis na świetny dodatek do kanapek:

- 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 niedużej dyni
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki i poł łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, czarny pieprz, większa szczypta suszonej bazylii

Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy. Dodajemy przyprawę, oliwę i miksujemy blenderem. Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kaszy i mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 80 minut w 180 C.

5. Ciasto dyniowe

Czas na deser, czyli na pyszne ciasto, które musisz wypróbować! Jest przepyszne, a na dodatek… dietetyczne!

Składniki: 
- 180 g płatków owsianych błyskawicznych

- 250 g purée z dyni
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3 jajka 40 g orzechów włoskich
- 40 g rodzynek
- ⅓ szklanki erytrolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
Wystudzone masło dodajemy do jajek, purée z dyni, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i dalej mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy przez ok. 40-45 min w 180 C.

 

Jak widać, dynia sprawdza się idealnie jako składnik dań obiadowych, ale również deserów. Warto korzystać z sezonu i próbować nowych przepisów z użyciem dyni, która nie tylko świetnie smakuje, ale jest również bardzo zdrowa!